הטיפול לאחר ניתוח
לאחר ניתוח סינוס פילונידלי, חייב המנותח להמשיך בטיפול עצמי רצוף, על ידי רחצה, חבישה, ולפעמים הסרת שיער באזור הניתוח, במשך מספר שבועות, תוך מעקב צמוד במרפאה.
הטיפול העצמי לאחר הניתוח משלים את הפעולה הניתוחית וחיוני להצלחת הרפוי. חשוב להתמיד בטיפול עד לרפוי מושלם של אזור הניתוח, ולהפסיקו באישור הרופא המנתח בלבד, ולאחר בדיקתו.
ההוראות הבאות מומלצות ומתאימות למטופלים לאחר ניתוח מזערי ולאלה שלאחר ניתוחי הכריתה הרחבה המסורתית (פתוחים וסגורים). מובן מאליו שיש לתת קדימות להוראות המנתח האישי.
להלן עקרונות הטיפול העצמי לאחר הניתוח:
1. רחצה של האזור המנותח במים זורמים חמים וסבון רחצה רגיל. הרחצה הראשונה היא למחרת יום הניתוח ויש להמשיך בה לפחות פעמיים ביום. שטיפת המקום נעשית, בתנוחת כריעה ("צפרדע"), תוך התזה בזרם עדין מלמטה, בעזרת שפופרת המקלחת, במשך מספר דקות.
2. חבישה יבשה מתמדת של מקום הטיפול. מומלץ לקפל לשניים, קבוצה של 3-5 פדי גזה, בגודל 10X10ס"מ ולמקם אותם לאורך שקע העכוז ובצמוד לקרקעית השקע, מקובעים בעזרת פלסטר מעליהם ולעכוזים בצדדים (הפדים לא חייבים להיות סטריליים). מטרת החבישה לספוג את ההפרשות, לאפשר ניקוז ואוורור אזור הניתוח על ידי הפרדת הצדדים של שקע העכוז זה מזה, ולמנוע חדירת שערות לאזור המטופל והתבססות המחלה מחדש. חשוב לכן לחבוש ברציפות, 24 שעות ביממה (פרט לזמן הרחצה).
3. הסרת שיער באזור הניתוח. חלק מהמטופלים יזדקק להסרת שיער מאזור הניתוח, עד סיום הרפוי. הצורך יקבע אישית לכל מטופל, בזמן הביקורת הראשונה שלאחר הניתוח. לא הוכח עדיין, נכון להיום, שטיפולים להסרת שיער מקומית לצמיתות, מעבר לתקופת ההחלמה, מקטינים את הסיכוי לחזרת המחלה. כאשר נדרשת הסרת שיער באזור הניתוח, מומלץ להסיר שיער בעזרת משחה להסרת שיער, פעם-פעמיים בשבוע (גילוח רגיל קשה לביצוע ואיננו יעיל באזור זה).
4. לכאבים לאחר הניתוח, ניתן להיעזר באופטלגין או אקמול, עד 4 טבליות ליום. לכאבים עזים יותר ניתן להיעזר בכדורי איבופרופן (נורופן, אדוויל, אדקס) וכד'. כמובן, במידה ולא קיימת רגישות אישית או אלרגיה לאחד התכשירים.
5. פעילות יום-יומית רגילה מותרת לאחר הטיפול. פעילות ספורטיבית, ריצה, רחצה בים, ברכה או מקווה, רכיבה על אופנוע, אופניים וסוסים, אסורים עד להשלמת הרפוי.
6. במידה ומתפתחים בימים שלאחר הניתוח, חום מעל 38 מעלות, כאב מתגבר, נפיחות באזור המטופל או דמם שלא מופסק על ידי חבישה עבה ולחץ מקומי, יש לפנות לייעוץ דחוף לרופא המנתח.
7. חובה להגיע לבדיקות הביקורת במרפאה במועד שנקבע. מטרת הבדיקה היא לאתר סימני דלקת, להוציא שערות החודרות לפצעי הניתוח ולעדכן את הוראות הטיפול בהתאם להתקדמות הרפוי.
מטופלים שאינם חוזרים לבדיקות הביקורת ואינם מקפידים על ביצוע כל הוראות הטיפול כלשונן, מסתכנים ברפוי לקוי וחזרה של מחלתם.